AcumStiu.net

Rechinul balenă, cel mai mare dintre toți rechinii

Rechinul balenă este cel mai mare rechin din prezent și, totodată, cel mai mare pește. Această specie este foarte ușor de recunoscut datorită dimensiunii sale uriașe, imprimeului specific al pielii și gurii gigantice care este dispusă frontal. De cele mai multe ori, acest tip de rechin este văzut la suprafața apei, în multe regiuni tropicale și subtropicale din întreaga lume.

Rechinul balenă nu reprezintă un pericol pentru noi, oamenii, pentru că se hrănește în general cu plancton, dar consumă și în mod regulat bancuri de pești sau calamari de mici dimensiuni. Spre deosebire de rechinii-elefant, care filtrează pur și simplu mari cantități de apă atunci când înoată, rechinii balenă își absorb activ prada, înainte de a o filtra extrem de eficient. Uneori, acești rechini se hrănesc cu grupuri de animale în concentrație mare.

Rechinul balenă apare cu regularitate în aceleași locații în anumite perioade ale anului, probabil pentru a profita de înmulțirea planctonului sau a coralilor, în funcție de sezon. Astfel, rechinul balenă a devenit un punct de interes pentru industria ecosistemului, bine dezvoltată în anumite zone ale lumii, în special în vestul Australiei, unde cei care fac scufundări se înghesuie să înoate alături de acești uriași.

Rechinii balenă sunt protejați prin lege în anumite locuri ale lumii, însă în altele sunt vânați, fiind o sursă perfectă de hrană, în Taiwan și Filipine. Numai în Taiwan sunt prinși peste 100 de rechini balenă în fiecare an, iar acest lucru poate face ca această specie să fie pe cale de dispariție, având în vedere că se înmulțește lent și ajunge la maturitate la o vârstă târzie.

Dimensiunile exacte ale unui rechin balenă nu sunt cunoscute cu exactitate, însă această specie de rechin poate ajunge și până la 20 de metri și la 12.000 de kilograme.

Aria de răspândire

Rechinii balenă se găsesc în toate mările calde temperate și tropicale, cu excepția Mării Mediterane. Această specie este una care migrează masiv.

Hrană

Rechinul balenă se hrănește cu zooplanton, pești sau calamari de mici dimensiuni. Astfel, nu reprezintă un pericol pentru oameni.

Reproducerea

Reproducerea este vivipară, iar numărul de pui diferă. Un rechin balenă taiwanez are a fost descoperit conținea la acea vreme 300 de pui, acesta fiind cel mai mare număr de pui descoperit vreodată într-un singur rechin-femelă.