AcumStiu.net

Totul despre orca, balena ucigașă

Orca este numită balena ucigașă, însă face parte, de fapt, din familia delfinilor, fiind cea mai mare specie de delfin. Orca este un prădător marin și este fără îndoială în vârful lanțului trofic în ecosistemul în care trăiește. Ca orice alt delfin, orca are o inteligență deosebită și este una dintre cele mai îndrăgite mamifere marine.

Distribuția geografică și habitatul

Orcile trăiesc în toate oceanele planetei și au fost depistate și de la sudul Oceanului Atlantic, până aproape de calota glaciară de la Polul Sud. Chiar dacă orcile preferă apele mai reci, au fost observate și în apele tropicale. Balenele ucigașe trăiesc în habitate acvatice marine și preferă de obicei adâncimi cuprinse între 20 și 60 de metri, dar există și cazuri în care orcile vin în ape puțin mai adânci sau se scufundă la adâncimi de până la 300 de metri pentru a căuta hrană.

Descrierea

Orcile au corpul hidrodinamic de culoare neagră cu alb. Ele sunt negre pe spate, iar albul se extinde de pe partea ventrală până sub bărbie în partea din față și până lângă anus în partea din spate. La pui, culoare neagră nu este foarte intensă și până pe la vârsta de aproximativ un an este chiar gri. Până la aceeași vârstă și albul de pe partea ventrală este gălbui.

Lungimea medie a masculilor adulți despre de 8 metri, iar au fost descoperiți și masculi de 9,75 metri și au o greutate de 7.200 de kilograme. Femelele au o lungime de 7 metri, dar pot ajunge și la 8,5 metri. Când se nasc, puii au o lungime între 2 și 2,4 metri și cântăresc aproximativ 136 de kilograme.

Reproducerea

Balenele ucigașe au un comportament reproducător promiscuu, ceea ce înseamnă că atât femelele, cât și masculii se împerechează cu mai mulți parteneri de-a lungul unui sezon de împerechere.

Durata de viață

Rata se stingere din viață la balenele ucigașe depinde foarte mult de vârsta individului. Puii sunt cei care se sting din viață cel mai des, însă, din păcate, specialiștii nu știu încă care este motivul pentru care se întâmplă acest lucru. După vârsta de 6 ani, rata stingerii din viață scade pentru că puii de orcă încep să învețe cum să aibă grijă singuri de ei. Cea mai scăzută rată a sfârșitului vieții este între 12 și 13 ani la masculi, iar la femele în jurul vârstei de 20 de ani.

Alimentație

Balenele ucigașe consumă în medie 45 de kilograme de hrană pe zi, dar pot să consume chiar mai mult. Ele înghit hrana întreagă, iar dacă este prea mare, o rup în bucăți. De cele mai multe ori, acestea se hrănesc cu o varietate de animale precum: foci, lei de mare, alte balene mai mici, delfini, pești, rechini, șerpi, caracatițe, țestoase, păsări și vidre.